Elpusztult a Berlin bombázását is túlélő aligátor - Android

Elpusztult a Berlin bombázását is túlélő aligátor - Android

Kimúlt Szaturn, a legalább 84 éves mississippi alligátor.

Kimúlt Szaturn, a legalább 84 éves mississippi alligátor – írja az MTI. A moszkvai állatkert szerint a példány 1943-ban egy szövetséges bombázás után szökött meg Berlinben, majd Moszkvában töltötte el élete nagy részét.

Az állat az Egyesült Államokban kelt ki, és 1936-ban került a berlini állatkertbe. Egy légitámadást követően kiszabadult, és három telet is átvészelt, mígnem 1946-ban brit katonák rátaláltak, majd átadták a szovjeteknek. A Szaturnról szóló feljegyzések alapján az alligátor szeszélyes és a táplálékban válogatós volt. A gondozóihoz ragaszkodott, és szerette, amikor kefével tisztogatták. Az állatkert látogatói viszont nem voltak mindig barátságosak vele,

főleg amikor időről időre felröppent az a valótlan állítás, mely szerint egykor Adolf Hitler kedvenc állata volt.

Előfordult, hogy üveggel dobálták meg, főleg a múlt század utolsó évtizedében. Egyszer egy ittas vendég a fejét találta el, az állatorvosoknak pedig az életéért kellett küzdeniük. Az alligátor nagy szerencsével azt is túlélte, amikor az 1980-as években leszakadt terráriumának betonfödémje.

Kép: Getty Images

Szaturn utódok nélkül pusztult el, bár hosszú élete során több nősténnyel is összezárták. Az 1960-as években például Chicagóból kapott párt, Sipkát, akivel szintén párosodott. A nőstény épp tojásrakás közben pusztult el, Szaturn nehezen viselte a veszteséget, sokáig nem nyúlt a táplálékhoz.

A mississippi alligátorok a szabadban általában 45-55 évig élnek, ritka, hogy egy állat ilyen sokáig életben maradjon.

24/05/2020 12:34 PM